Homepage » twee lijner stuntvlieger

Het besturen van een stuntvlieger.

Je hebt je eerste bestuurbare vlieger gekocht en je bent op het strand of op een vliegerveldje.   Wat NU.

Je denkt hoe laat ik hem op en hoe bestuur ik hem?

Ten eerste zoek een veilige vliegerplek.

Nederland heeft uitstekende vliegerplekken. Het meest voor de hand liggend is het strand. Hier van hebben we zo’n ± 250 km van tot onze beschikking, wel even bij de strand opgang kijken of het daar wel mag.

In het binnen land is het lastiger hier moet je rekening houden met de bomen, bebouwing, hoogspanning leidingen enz. Zoek een plek waar de windvrij spel heeft, heb je die gevonden informeer dan bij de grondeigenaar of je daar op mag vliegeren. 

Stuntvliegeren kan een gevaarlijke sport zijn, hou daar om een paar regels in acht:

 

1* Vlieger niet in de buurt van hoogspanning leidingen, spoorlijnen en autowegen.

2* Vlieger nooit tijdens onweer, iedereen begrijpt dat bliksem gevaarlijk is,maar juist de                

      plotselinge extreem harde wind vlagen geven problemen.

3*Vlieger nooit boven voorbij gangers.

4*Vraag omstanders uit de buurt van je vlieger te gaan, laat ze achter je gaan staan.

5*Gebruik vliegers die je in bedwang kunt houden.

 

Het oplaten en besturen

 

In het begin is het handig dat je een maatje bij is die de vlieger in de lucht kan gooien.

Wacht op een dag met constante wind van ±2 á 3 Bft ga naar je vlieger plek.

Zet je vlieger volgens ge gebruik’s aanwijzen in elkaar. Zorg er voor dat alle stokken goed zitten controleer dat ook na elke crash. Leg de vlieger op zijn rug (achterkant) op de grond en gooi er een beetje zand op het zieltje,als je op het gras vliegert leg er dan een klein waterflesje op, maar de eerste keren is het handig dat je maatje je vlieger de lucht in gooit.

Rol je stuur lijnen uit op volle lengte en bevestig ze aan de vlieger met een katteklauw. Het is belangrijk dat je de stuur lijnen op gelijke lengte hebt en dat ze niet om mekaar gedraaid zijn. 

Tot zo ver gaat het nog wel maar dan komt het vliegeren. 

Controleer of de stuurlijnen nergens achter haken en bekijk vooral of de linker kant van de vlieger ook de linker hand is. Loop zo ver naar achteren zo dat de stuur lijnen strak staan, wacht op de goede wind en je maat gooit de vlieger in de lucht. Ben je alleen dan loop je naar achteren zo ver tot dat de vlieger gaat staan, neem dan twee snelle passen achter uit en geef tegelijk met je beide handen een rukje aan de stuur lijnen.

Houw je handen naast elkaar. De meest gemaakte fout in dit stadium is onmiddellijk na het oplaten wild aan de stuur lijnen te gaan treken. Een begrijpelijke reactie, maar je trekt daar mee de wind uit de vlieger en hij stort hulpeloos neer. Je moet de vlieger een kans geven om op gang te komen. MAAR DAN !

Dan spurt de stuntvlieger in eens weg, de fiberstokken buigen,de trekkracht neemt toe en al snel loopt het zweet voor je rug. Hoe nu veder! Je denkt hoe krijg ik dit monster heel huid’s op de grond. Advies blijf voor al rustig, de basis van stuntvliegeren is simpel. Trek je aan de linker stuurlijn dan gaat de vlieger naar links, trek je aan de rechter stuurlijn dan gaat de vlieger naar rechts. En als je aan één stuurlijn blijft trekken dan maakt de vlieger een cirkel, maar dan zit er wel een draai in je stuurlijnen , geen probleem nu ga je aan de andere stuurlijn trekken en de vlieger draait terug. Het besturen van een stuntvlieger doe je met kleine bewegingen en hoe je handen bij elkaar.

 

 

 

 

 

De landing

 

De landing is vrij simpel. Je stuurt je vlieger naar links of rechts zo ver mogelijk en de vlieger verliest dan snelheid en als de vlieger bijna stil hangt doe twee snelle stappen naar voren en de vlieger valt op zijn rug.

Nu kun je de stuurlijnen iets aan trekken en de vlieger gaat weer staan. Ook kun je de lijnen nu met een tent haring vast zetten zo vliegt je vlieger niet weg.

 

Na een half uurtje oefenen heb je het vliegeren onder de knie. Nu kun je denken aan speciale figuren. Zoals hier onder of ga naar  International Sport Kite Compulsories Book