Eddy vliegertje

De  Eddy is een vlieger met goede prestaties, die gemakkelijk te bouwen is van vliegerpapier of tyvek .               William A Eddy vond deze boogvlieger uit in 1891. Omdat de Eddy uit één vlak bestaat is hij zeer geschikt om te worden beschilderd. Van een Eddy kun ook een twee lijner maken. Het meeste materiaal kun je kopen bij Krikke Groningen.  Kijk ook in vliegerblad (klik op foto)

 

Materiaal:

vliegerpapier of tyvek 120 cm x 120 cm   

2 x rondhout 6 mm ramin 100 cm lang 

Nylon draad ± 3 m

1x O-sluitingsring

1x boogspanner

2x O-ringen

1x sleutelring

Lijm

Schaar

Potlood

meetlint

zaagje


Werkwijze

Zaag om te beginnen de beide ronde stokken af op de aangegeven lengte. Geef met een potlood  het midden  van de ligger aan.Het beste resultaat krijg je als je de stukken met een O-ring verbind. Maak met een zaagje
aan de uiteinden een kleine (1 mm) zaag snede. Hier maakt je de spandraad (
in de tekening rood) met een mastworp op twee halve steken mee vast. Let goed op dat je het frame van de vlieger niet uit zijn verband trekt. Een asymmetrische Eddy zal nooit stabiel vliegen. 

Leg het frame op het papier of tyvek de omspanning van het frame dient als sjabloon.Teken het frame op je papier en zorg dat je 2 cm toegift geeft voor de zoom.  Vouw de zoom om en plak hem vast (kan ook met dubbelzijdig tape). . 

Boven aan maak je met een platte knoop de toom lijn (Blauw in de tekening) vast aan het frame. Maak het andere eind van de toom lijn samen met een O ring vast aan de onder kant van het frame, aan de O ring kun je een staart vast maken. De toom lijn  maak je als op de tekening eensleutelring maak je met een leeuweriks knoop vast maken,deze ring kun je verschuiven zo dat de Eddy goed in de wind komt te staan.Om de Eddy in een boog te kunnen zetten moet je aan de beide uiteinden van de dwarsliggen een O ring vast maken. Aan de éne ring maak je de opspanlijn vast en het andere eind gaat door de andere ring en wordt aan

de spanner vast gemaakt. Met deze spanner kun je de Eddy in een boog zetten, in principe is dit een boog 9 cm. Maar hier kun je mee spelen in verband met de wind. De Eddy heeft een staart van ± 3 m nodig dat kan en strikken- of een lint staart zijn.


Nu is de Eddy klaar en kun je hem nu beschilderen tyvek kun je met acryl verf beschilderen. Wees creatief.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel bouw plezier.   Gerrit

 

 

 

 

 

 

 Mijn eerste beschilderde Eddy

Maak een Gratis Website met JouwWeb