Spooky  

 

 

 

 

Inleiding

 

Het Spooky is door mij zelf ontworpen. Naast mijn vluis wilde ik nog een vliegertje waar van het leuk is om bij het schemeren mee te vliegen is. Het is een vierlijn’s vlieger, door dat hij klein is is het een snel vliegertje maar door de vitrage lang of kort te maken is dat aan te passen. Maar Spooky moet wat snel zijn het is tenslotte een spook.

 

Spanwijdte : 142 cm

Hoogte : 91 cm

Gewicht     

Lijnsterkte : 38 kg

 

Materiaal

 

Doek 120 x 150 cm (chikara of Icarex) 

Vitrage   80 x 100 cm 

Koolstofbuis 3 x rond 4 mm lengte 82 cm

Koolstofbuis 1 x rond 4 mm lengte 100 cm

Koolstofbuis 1 x rond 3 mm lengte 100 cm

Glasfiber 1 x rond 2 mm lengte 150 cm

Flexibel dwarsverbinder 2 x    2 x 4 mm

Dacronband 4 cm breed 200 cm lang

Gewapend slang 4 mm rond 35 cm lang

Klitte band wit 60 cm lang 

Toomlijn 5 m lang 45 kg

 

Beschrijving 

 

Het zeiltje 

 

Zet de maten van Spooky (tekening 1) op een stuk karton en snij of knip het uit. Denk om de zoom toegiften. Leg het karton op het stof en teken hen af en snij het uit. Kan met een soldeerbout.  

 

Zeiltje stikken  

 

Het dacronband in de lengte vouwen, aan de twee uiteinden een stukje van 5 cm harde klitte band naaien, dit mee in de zoom van de leading edge naaien. Aan de achter kant van de leading edge aan de buitenkant een stukje van 4 cm zachte klitte band naaien. Op 36 cm van het eind van de leading edge moet je aan de achter kant een opening maken waar en dwarsverbinder komt. In de onderste zoom stikken we de vitrage in plooitjes mee in. Om het hoofd van Spooky komt een hoesje van 2 cm spinaker band (zelf maken van witte doek) hier door komt het glasfiber stokje. Aan de onder kant van het zeiltje komen twee hoesjes van klitte band waar de staanders in komen. Deze hoesjes maken we zo: neem een stuk van 9 cm harde- en een stukje van 4 cm zacht klitte band. Leg de zachte kant naar boven op de karde en naai alleen de zijkant vast zodat er een stokje door kan. Leg het hoesje zo op het zeiltje dat het stuk harde klitte band  naar onderen en met het harde gedeelte buiten het zeiltje ligt en naai alleen de zijkanten vast. Boven aan de achter kant maken we een hoesje van dacron, hier komt het hooft steun stokje in.

 

Het Frame

 

Maak de twee leading edge stokken (a op tekening 2) op lengte, in het midden worden ze door een 10 cm gewapend slang (gewapend slang is in rood op tekening 2) met elkaar verbonden. Schuif de stokje door de leading edge en denk er om dat je de dwarsverbinder en aan doet. Maak in het midden van de slang een gaatje van 3 mm hier komt het steun stokje ( b optekening 2) door die je 55 cm lang maakt. Schuif het stokje door het gaatje tot het in het hoofd hoesje zit. Schuif nu een 5 cm lang met in het midden een gaatje van 3 mm om het hoofd steun stokje, hier komen straks  aan beide kanten het glasfiber stokje in. Steek de staanders in de dwarsverbinder en maak ze op lengte. Maak drie slangetjes van 5 cm en maak aan de uit einden een gaatje ongeveer 5 mm van de kant en schuif er één om elke  staander, hier kont de dwarsligger in. Maak de dwars ligger op lengte en schuif hier ook en slangetje op, hier komt de hoofd steun stokje in.Schuif het glasfiber stokje door het hoofd hoesje en steek de uiteinden in het slangetje en schuif hem op spanning.

 

De Toming

 

Maak een lus van 7 cm en maak die met een katte klauw vast aan de verbinding’s slang van de leading edge. Maak de toming als op tekening 3. De maten zijn van af het zeiltje van Spooky gemeten. 

 

Veel vliegerplezier en laat de resultaten eens horen.

 

Tekening 1


Tekening 2

 

Tekening 3